Quan hem d’anar al psicòleg?

Quan no ens trobem bé, estiguem tristos o angoixats. Quan no entenem el que ens passa. Quan els metges ens diuen que no tenim cap problema en la salut i no ens trobem bé. Quan tenim problemes i no sabem com resoldre’ls. També hi podem anar per millorar la nostra qualitat de vida o aprendre coses noves per afrontar el dia a dia.

 

Què és la psicologia clínica?

És una especialitat de la psicologia, reconeguda dins les ciències de la salut. S’ocupa de l’estudi, explicació, promoció, prevenció, avaluació, tractament psicològic i rehabilitació d’aquells fenòmens psicològics, conductuals i de relació, que incideixen en la salut dels éssers humans en la seva concepció integral.

 

Quins mètodes segueix la psicologia clínica?

Són mètodes que provenen de l’observació clínica i de la investigació científica. I són d’eficàcia científica contrastada. En el meu cas segueixo bàsicament tractaments basats en la teràpia cognitiva-conductual.

 

Què és la teràpia cognitiva-conductual?

Amb la teràpia cognitiva-conductual s’identifiquen aquells pensaments que fan que ens sentim malament. Canviant aquests pensaments i els sistemes de interpretació de la realitat s’aconsegueixen modificar les emocions. També s’ensenyen estratègies d’afrontament i tècniques per resoldre situacions conflictives.

 

Quin tipus de tractament duem a terme?

A partir de l’orientació psicològica cognitiva-conductual, la meva experiència clínica, i les vostres característiques personals, us oferim un tractament individualitzat per als vostres trastorns psicològics i us ensenyem estratègies per solucionar-los. En aquest tractament és important la participació activa tant del psicòleg com del pacient.

 

En que consisteixen les sessions?

De forma individualitzada i personalitzada aprenem a identificar les situacions conflictives i aprenem a veure com les afrontem. El psicòleg ens ensenyarà tècniques noves per afrontar els problemes o conflictes amb èxit. Tot això s’anirà comentant durant les sessions.

 

Quina diferència hi ha entre un psicòleg i un psiquiatra?

Els psiquiatres han estudiat medicina i tracten els processos biològics relacionats amb la salut mental, recepten fàrmacs si és necessari. Els psicòlegs han estudiat psicologia i tracten els processos psicològics (pensaments, emocions i conductes) relacionats amb la salut mental. El treball en equip ofereix les millors possibilitats d’èxit.

 

Es necessari prendre medicació?

No sempre cal prendre medicació. Dependrà de la severitat del trastorn.

 

Es confidencial?

Un del deures de l’exercici professional és la confidencialitat de la relació entre pacient i professional. I per a exercir com a psicòleg és necessari estar col·legiat.

 

end faq